Categorieën
Kinderen

Tips voor thuisonderwijs

Pfff, daar gaan we weer!

Alle ouders hebben er weer wat taken bij en verzorgen ook het thuisonderwijs voor hun kinderen. Uiteraard hoop ik heel erg hard dat deze periode niet te lang duurt, maar realistisch gezien heeft het er alle schijn van dat de scholen ook ná 19 januari nog dicht zullen blijven. Hou vol! Er komt écht een eind aan deze periode. Vraag hulp en maak bewuste keuzes over wat je wel en niet doet, want niemand kan alles tegelijk. Wees mild voor jezelf. Een paar praktische tips die kunnen helpen:

  • Houd ongeveer het dagschema van school aan, inclusief de pauzes met verplicht buitenspelen. De vaste structuur helpt de kinderen, maar mij ook! En vergeet de gymles niet: een flinke ronde wandelen of samen Just Dance spelen, even lekker bewegen tussendoor.
  • Werk met een takenlijst per dag. Heb je van de leerkracht alleen een weekplanner? Verdeel dan vóór elke nieuwe week samen met je kind de taken over de dagen.
  • Vraag de leerkracht om regelmatig proactief contact te hebben met je kind. Wij merken dat er enorm verschil is, tussen scholen en tussen leerkrachten, in wat ze aanbieden tijdens het thuisonderwijs. Sommige kinderen hebben een hele dag gewoon digitaal les, waarbij ze ingelogd moeten zijn en videobellen met hun klas. Maar andere scholen verstrekken alleen een takenlijst, zonder verder contact te houden met de leerlingen. Accepteer dat niet, en vraag de juf of meester om meerdere keren per week contact te hebben met je kind; hetzij in groepsverband, hetzij individueel. Dat is hun werk, en voor onze kinderen maakt het een wereld van verschil om af en toe de leerkracht te spreken. Neem zelf contact op met de leerkracht om deze momenten in te plannen, als de leerkracht dat zelf niet doet.
  • Overleg met de leerkracht welke onderdelen van het leermateriaal voor jouw kind het belangrijkst zijn. Dreigt er ergens al een achterstand? Of is er op een bepaald gebied juist een voorsprong? Die informatie kun je gebruiken om het schoolwerk te prioriteren. Wat heeft de meeste aandacht nodig en moet écht gebeuren? Wat kan eventueel -helaas pindakaas- blijven liggen op de dagen dat het niet wil vlotten?
  • Last but not least: houd het gezellig. Deze coronacrisis gaat de geschiedenisboeken in. De kinderen van onze kinderen zullen er op school over leren. Laten we dan vooral de nadruk leggen op de sfeer in huis, ieders gezondheid, alles wat er wél kan. Liever samen lachend een spelletje doen, dan huilend aan de zesde rij sommen beginnen.

Succes vandaag! Je kunt het! Het komt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *