Categorieën
Algemeen Duurzaam leven Geld Gratis genieten Kinderen Werk

Goede voornemens

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd voor goede voornemens! Het is natuurlijk altíjd een goed moment om de dingen die jij belangrijk vindt in de praktijk te brengen 😉 .

Een valkuil is dat je radicale veranderingen wilt maken, die niet zo makkelijk in je leefpatroon passen, waardoor je al snel de moed opgeeft. Maar: als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Alleen JIJ bent de sleutel tot verandering in jouw eigen leven. Dus maak even tijd om bewust stil te staan bij wat je belangrijk vindt: bepaal je doelen, en bekijk welke kleine stapjes je kunt zetten in de goede richting. Onthoud dat met een nieuwe gewoonte starten, makkelijker is dan een oude gewoonte stoppen. Bekijk dus of je “iets in de plaats kunt doen” voor gedragingen die je eigenlijk wat minder zou willen laten zien (voor mij is dat bijvoorbeeld: lezen in een boek, in plaats van surfen op mijn gsm). Wil je meer weten over hoe je succesvol je eigen gedrag blijvend kunt veranderen? Er is heel veel online te lezen, bijvoorbeeld hier.

Dus, wat heeft dit jaar mijn aandacht?

  • Blijven opruimen! Daar ben ik al jaren mee bezig… bij elke nieuwe ronde kan er weer iets méér weg, waardoor er meer ruimte in hoofd en huis ontstaat. En daar hoort ook bij: niets kopen wat niet noodzakelijk is. Ik ben heel tevreden met wat dat tot nu toe heeft opgebracht en wil ermee doorgaan. De Playmobil van de foto heb ik vorige week met de kinderen uitgezocht 🙂
  • Doorgaan met de hypotheek aflossen. Ook hiervoor geldt; we zijn al goed op weg. In 2021 willen we proberen weer de maximale boetevrije aflossing te doen. Dat is een ambitieus doel nu ik geen betaalde baan meer heb. We zullen zien of het haalbaar is!
  • Het beste maken van mijn tijd thuis met de kinderen. Oh, wat klinkt dat eenvoudig, maar oh, wat is dat moeilijk. Ik blijf steeds twijfelen of ik niet toch weer moet gaan werken. Maar dan gaat de school weer dicht en ben ik blij dat ik geen opvangstress heb, haha. Maar goed, het zou dus best kunnen dat ik in de toekomst weer besluit een baan aan te nemen. Dat is geen doel voor dit jaar, maar als het zo uitpakt dan is het prima. Of misschien wacht ik toch nog wat langer, en dat is óók prima. Maar ik wil voorkomen dat het getwijfel mijn energie wegneemt bij dat wat het belangrijkste is: de kinderen, hier en nu. Deze periode met thuisonderwijs tijdens de coronacrisis zullen zij zich altijd herinneren, en ik wil er het beste van maken. En dat betekent níet dat de schoolresultaten onberispelijk moeten zijn, maar wél dat ik er met volle aandacht voor ze ben en we er thuis het beste van maken, zolang als het duurt. En dat betekent…
  • Minder tijd spenderen aan mijn telefoon (en in plaats daarvan een boek lezen). Ik check vaker het nieuws dan goed voor me is, surf naar vacaturesites en webshops, en speel spelletjes op mijn telefoon. Het levert zo weinig op hè… Ik heb al vaak overwogen de smartphone in te ruilen voor een ouderwets “alleen bellen”- exemplaar, maar het gemak van de WhatsApp-groepen, internetbankieren en Google Maps maakt die stap voor mij te groot. Maar mínder, ja dat mag zeker. Ik heb het doel voor mezelf ook SMART gemaakt, in de zin van dat ik weet hoeveel tijd ik nu doorbreng met mijn telefoon in de hand en dat ik een concreet doel heb, maar dat ga ik niet hier delen: de schaamte is te groot.

Vier voornemens, een overzichtelijk lijstje. Heb je inspiratie nodig voor jouw eigen goede voornemens? Hier staat vast wel iets tussen. Heb jij al plannen gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *