Categorieën
Kinderen

Thuisonderwijs 2.0

Vanaf vandaag begint voor de tweede keer een periode van thuisonderwijs, voor alle leerlingen in zowel het primair als het voortgezet onderwijs.

En dus begint ook voor alle ouders die periode weer, vandaag. Het toeval wil dat wij daar afgelopen week ook al mee bezig waren vanwege een corona-uitbraak op school. “Opstarten” hoeven we dus niet meer.

Ik weet dat dit voor heel veel mensen ontzettend lastig is. Voor mij ook: het was de belangrijkste reden om mijn baan op te zeggen dit voorjaar. Het is niet mogelijk om je eigen werk goed te doen en daarnaast tegelijkertijd meerdere kinderen op verschillende niveaus te voorzien van het broodnodige onderwijs. En dan laat ik nog even de praktische problemen buiten beschouwing, die ontstaan als beide ouders niet thuis kunnen werken maar niet vallen onder de zogenaamde “cruciale beroepen”. Of als je een alleenstaande ouder bent bijvoorbeeld.

Dus, lieve papa of mama: je kunt niet alles perfect doen, dus streef daar ook niet naar. “Haalbaar” is goed genoeg. Houd het gezellig, speel een spelletje met de kinderen of lees voor, óók heel leerzaam. Wij leren vandaag “breien”. Accepteer dat er meer schermtijd zal zijn dan gebruikelijk. Wees open naar je baas over wat kan en wat niet. Accepteer hulp als mensen die aanbieden. Leg de oordelen naast je neer: die van de ander, én die van jezelf. Het is zoals het is. Alles is gerechtvaardigd om rechtop te blijven staan. Hang in there!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *