Categorieën
Geld

Voorlopige aanslag 2021

Omdat mijn man ondernemer is, krijgen wij elk jaar een voorlopige aanslag. Hij betaalt immers geen loonbelasting via een werkgever, dus hij moet zelf rechtstreeks zijn deel aan de belastingdienst betalen. Het gaat dan om inkomstenbelasting, maar ook om ZVW-premie. Daarnaast kreeg ik altijd een deel van mijn betaalde loonheffing terug, vanwege de geldende heffingskortingen.

Maar 2021 wordt het eerste jaar dat voor mij van start gaat zónder baan in loondienst. Ik heb dus geen recht meer op inkomensafhankelijke combinatiekorting of arbeidskorting, en de uitbetaling van de algemene heffingskorting wordt al jaren afgebouwd. Omdat je wordt geacht zelf een nieuwe aanslag aan te vragen bij veranderingen, heb ik dat vast gedaan voor het jaar 2021. Maar poeh hee, dat is nogal een stap. Mijn verwachtte verzamelinkomen voor 2021: €0.

En omdat de overheid in het belastingplan eenverdieners steeds zwaarder belast ten gunste van tweeverdieners, gaan wij als gezin netto ongeveer evenveel belasting betalen ondanks dat ons inkomen fors gedaald is. Dat lijkt natuurlijk best oneerlijk. Maar aan de andere kant: omdat we geen grootverdieners zijn, hoeven we sowieso niet zo heel veel belasting te betalen. Dus ik zal niet klagen 🙂

Ik vind het fijn om te weten waar we aan toe zijn, zodat de blauwe enveloppen niet als verrassing komen. Heb jij je voorlopige aanslag voor 2021 al geregeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *