Categorieën
Gratis genieten Kinderen

Hij komt, hij komt

“Mama, deze Sinterklaas ziet er anders uit dan die op televisie. Hoe kan dat?”

Dat soort vragen vond ik altijd al lastig. Zodra mijn man en ik kinderen kregen, hebben we afgesproken dat we eerlijk zouden zijn over het verhaal van Sinterklaas. We kunnen het allebei niet over ons hart verkrijgen om iets anders dan de waarheid te vertellen na zulke directe vragen van de kinderen, ook al is het alleen maar een leugentje om bestwil.

Wij hebben dus altijd gezegd dat we in december het Sinterklaasfeest vieren, dat Sinterklaas een bisschop was die lang geleden leefde en dat we elk jaar in zijn naam een feest organiseren waarbij alle kinderen cadeautjes krijgen. Dat wil niet zeggen dat Sinterklaas niet bestaat, voegen we er dan aan toe. Die bestaat in het hart van ons allemaal en hij was zo’n grote kindervriend, dat dat elk jaar nog herdacht wordt. En daar voeren we in de loop van elk jaar altijd wel wat gesprekjes over, als het aan de orde komt.

Maar dan, medio november, gebeurt er elk jaar weer iets magisch. Die kinderen, die heel goed weten dat de Sinterklaas op televisie gewoon een andere acteur is dan die in het eigen dorp, zitten opeens voor de buis gekluisterd zonder vragen te stellen. Die kinderen die er al van jongs af aan van op de hoogte zijn dat het niet Piet is die de schoenen vult, maar papa, stoppen vol overtuiging een wortel in hun schoen “voor het paard”. En die kinderen die in september nog meewarig vertellen dat het eigenlijk maar gek is dat sommige kinderen dit toneelspel echt geloven, die zingen twee maanden later om het hardst een sinterklaasliedje.

Ik verwonder me en geniet ervan. Hij komt, hij komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *