Categorieën
Kinderen

Tafelklets

Bij ons aan tafel in huis het altijd lawaaierig. Drie kinderen die allemaal graag willen vertellen en steeds harder door elkaar heen gaan praten in de hoop dat dat de mond van de ander zal snoeren. Het is vast herkenbaar voor sommige andere ouders. Wij worden er soms gillend gek van! En dat helpt niet: op het moment dat ik het te druk/luid vind, dan ga ik juist mínder goed luisteren en trek me terug. En dat heeft dan weer tot gevolg dat er alleen nog maar harder wordt geschreeuwd om mijn aandacht te trekken. Soms kan ik me wel voorstellen dat er vroeger gezinnen waren, waar aan tafel niet gesproken mocht worden…

Het is wat ons betreft voor alle partijen prettiger als een ouder de rol van “gespreksleider” op zich neemt: de beurten verdeelt en de anderen erop attendeert om ook daadwerkelijk naar elkaar te luisteren. Soms best vermoeiend. Het helpt mij om een leidraad te hebben voor een gesprek aan tafel: dat geeft richting en is voor de kinderen ook fijn. Wij gebruiken daarvoor bijvoorbeeld het boek Tafelklets en hebben ook een Kletspot. Van die laatste moet je wel even de vragen selecteren, want die zijn niet allemaal geschikt voor hele kleine kinderen 😉

Gebruiken jullie ook dit soort trucs om het gezellig te houden aan tafel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *