Categorieën
Geld

De hypotheek: onder water

Ik heb eerder een artikel geschreven over onze start op de woningmarkt. In 2007 waren wij de trotse bezitters van een nieuwbouwwoning, mét aanbouw, als onderpand voor onze hypotheek van €242.500. Het rekensommetje is hier terug te vinden.

We werkten allebei fulltime en hadden nog geen kinderen. Onze maandlasten waren best hoog in verhouding tot ons inkomen maar dat was toen volstrekt normaal. De waarde van ons huis was op dat moment iets hoger dan onze hypotheek: in hetzelfde nieuwbouwproject werden vergelijkbare woningen gebouwd waarvan de kale verkoopprijs op ongeveer €260.000 lag. Dat voelde goed! Maar we stonden er niet bij stil dat die waarde-ontwikkeling ook de andere kant op zou kunnen bewegen.

En dat gebeurde dus wél: de kredietcrisis was een feit. Wij werkten allebei niet in de financiële sector en voor ons voelde het nog een hele tijd als een “ver-van-ons-bed-show”, maar op een gegeven moment zagen we onze woningwaarde (in de jaarlijkse WOZ-aanslag) jaar na jaar dalen. In 2012 stond ons huis voor het eerst “onder water”, en in 2013 nog een beetje meer. En we waren beslist niet de enigen voor wie dat gold, zoals je hier kunt lezen. Maar liefst 34% van de koopwoningen stond in 2013 onder water!

Nou is het niet persé een probleem als je huis onder water staat. Nee hoor, maakt niks uit…

Behálve als je wilt verhuizen (je moet de restschuld kunnen ophoesten of meefinancieren).

Of als je je baan verliest (als je de hypotheek niet meer kunt betalen moet je gedwongen verkopen, en levert je huis nóg minder op).

Of als je geld zou willen bijlenen om iets te verbouwen, of je hypotheek wilt oversluiten (lukt niet, want je onderpand is niet voldoende waard).

Okee, misschien tóch best een probleem. Op het moment dat wij dat ons begonnen te realiseren, waren we volop ten prooi gevallen aan leefstijlinflatie. Maar de echte bewustwording kwam op het moment dat wij (door diezelfde crisis) allebei vlak na elkaar werkloos werden. Gelukkig had ik meteen weer een nieuwe baan waardoor we onze hypotheek konden blijven betalen, maar na aftrek van de vaste lasten bleef er zó weinig over dat we achteraf gezien zelfs in aanmerking hadden kunnen komen voor een pakket van de voedselbank.

Het was ons al heel snel duidelijk dat we dat echt nóóit meer wilden: nooit meer een tophypotheek, nooit meer een huis onder water. Ondanks dat ons gezinsinkomen op dat moment rond het sociaal minimum lag, besloten wij het helemaal anders te gaan aanpakken. En dat is gelukt!

Heeft jouw huis ook onder water gestaan?

Één reactie op “De hypotheek: onder water”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *