Categorieën
Geld Voeding

Meer geld voor de voedselbank

Gisteren las ik een nieuwsbericht over het feit dat de overheid meer geld gaat vrijmaken voor de voedselbanken. Schijnbaar worden voedselbanken steeds vaker geconfronteerd met voedseltekorten, omdat er enerzijds meer mensen zijn die gebruik maken van hun hulp en omdat er anderzijds minder voedsel binnenkomt om te verdelen.

Het nieuwsbericht maakte mij nieuwsgierig. Wanneer kom je eigenlijk in aanmerking voor de voedselbank? Er is een rekenhulp beschikbaar op de site van de Nederlandse voedselbank en ook de lokale voedselbanken beantwoorden deze vraag meestal op hun site. Al snel wordt duidelijk dat er wordt gerekend met een “normbedrag”, een bedrag dat een huishouden nodig heeft aan vrij besteedbaar geld (dus na aftrek van de vaste lasten) om voldoende voedsel te kunnen kopen. Dat ziet er als volgt uit:

Basis bedrag per huishouden:135 euro per maand
+ per persoon:95 euro per maand
Aantal personen (volwassenen en/of kinderen) per huishoudenNorm bedrag
1 persoon230
2 personen325
3 personen420
4 personen515
5 personen610
enzovoortenzovoort

Voor mijn gezin van 5 personen wordt het bedrag van €610 dus gezien als normbedrag: dat is wat je nodig hebt aan vrij besteedbaar geld om voldoende voedsel te kunnen kopen voor je gezin. Zit je ónder dit bedrag, dan kom je in aanmerking voor een voedselpakket.

Ik was eigenlijk een beetje verbaasd over de hoogte van dit bedrag: €610 vind ik nog best veel geld. Daar moet ik meteen bij zeggen dat wij nu veel meer dan dat vrij te besteden hebben en dus zeker niet in aanmerking komen. Máár toen wij in 2014 allebei na elkaar onze baan verloren, hadden wij gedurende ongeveer een jaar een vrij besteedbaar bedrag over dat fors lager ligt dan deze €610. Helaas kan ik nu niet meer terugvinden wat de normbedragen van de voedselbank destijds waren, maar achteraf gezien kwamen wij toen dus in aanmerking voor een voedselpakket.

Het is nooit in mij opgekomen om een voedselpakket aan te vragen. Wij werkten allebei, dus hadden twee auto’s voor de deur van ons koophuis. Ondanks dat ons inkomen toen viel rond het sociaal minimum, had ik daarom echt niet het idee dat wij voor dit soort voorzieningen in aanmerking kwamen. Toch is dat dus wél zo: ook als je een koophuis hebt of een auto, kun je in aanmerking komen.

Ik weet nog goed dat het in die periode écht wel lastig was om de eindjes aan elkaar te knopen, want van dat “vrij besteedbare” bedrag moet naast voedsel óók kleding en benzine worden betaald. En voor ons was de periode relatief kort, dus wij werden niet zo geconfronteerd met bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten die net in die periode kapot gingen en ook onze kledingkasten waren goed genoeg gevuld om die periode te overbruggen. Maar als dit budget structureel is, dan kan ik me voorstellen dat het op een gegeven moment niet meer vol te houden is. Dan is het fijn dat de voedselbank bestaat!

Heb jij weleens aan de voorwaarden voldaan om in aanmerking te komen voor een voedselpakket?

Één reactie op “Meer geld voor de voedselbank”

[…] Eerder kon je al lezen over het “waarom” van ons aflosverhaal. Wij zijn flink geschrokken toen ons huis onder water bleek te staan en wij met een tophypotheek allebei werkloos werden dankzij de kredietcrisis. Maar dan nog het “hoe”. Want ik heb eerder al geschreven dat wij nooit een bijzonder hoog inkomen hebben verdiend. Het hoogste belastingtarief dat we ooit betaald hebben was 40,85% en we hadden zelfs een tijdje zó weinig over na de vaste lasten, dat we officieel in aanmerking hadden kunnen komen voor een pakket van de voedselbank. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *