Categorieën
Gezondheid Kinderen

Schermtijd

Het grootste discussiepunt hier in huis is misschien wel: schermtijd. De kinderen houden erg van gamen, vooral de oudste noemt dat als eerste als je hem vraagt wat hij wil doen. En ons huis is vol met schermen: televisie, smartphones, tablets. Wat dat betreft groeien mijn kinderen echt op in een heel andere situatie dan ikzelf.

Er is natuurlijk genoeg te doen over schermtijd. Het biedt kansen (contact houden in coronatijd, onderwijsmogelijkheden op afstand, om maar een zijstraat te noemen), maar er zijn zeker ook bedreigingen. Sommige liggen voor de hand: lang turen naar een schermpje dichtbij kan slecht zijn voor je ogen, het schermlicht heeft invloed op je nachtrust, en alle tijd die je stilzit achter een scherm ben je níet in beweging, waardoor er meer kans is op overgewicht. Een veelgehoord advies is dat kinderen maximaal twee uur schermtijd per dag zouden moeten hebben, zie bijvoorbeeld dit artikel. Voor pubers is het scherm dé mogelijkheid om in contact te zijn met vrienden, wat een kans en bedreiging tegelijkertijd kan zijn. Speciaal voor die groep schijnt overmatig schermgebruik dan ook gepaard te gaan met depressieve klachten.

Al met al, reden genoeg om hier eens bij stil te staan. Het kwam mij dan ook best goed uit dat de oudste zijn boekenbeurt wilde doen over het boek “Professor S. en de verslaafde koning“. Hierin leggen de schrijvers veel uit over de werking van ons brein en de gevolgen van verslaving. Niet alleen voor kinderen interessant 🙂

Het leidde hier in huis tot een gezonde discussie. Want, zo werd ik door mijn oudste met mijn neus op de feiten gedrukt: de grootste verslaafde koning in dit huis ben ik zélf. En hij heeft gelijk hoor. Mijn smartphone is het eerste wat ik in de ochtend bekijk en het laatste voor ik ga slapen, hij gaat zelfs mee naar boven. Als ik ga wandelen dan volg ik de gezette stappen op de smartphone. Ik bestel er de boodschappen mee. Ik lees er het nieuws op, in deze tijden vaker dan goed voor me is. Jaren geleden zegde ik mijn social media accounts al op omdat het leidde tot urenlang nutteloos scrollen van mijn kant. Een blog beginnen helpt ook niet echt mee. Het mag best wat minder.

Ik installeerde een app die mijn eigen smartphonegebruik in de gaten moet houden en schrik niet: ik kreeg meerdere keren per dag een waarschuwing over het feit dat ik nu al een uur op het scherm aan het turen was, en dat het tijd was iets anders te gaan doen. Elke dag. Dus, lieve oudste, je hebt echt helemaal gelijk. Jij mag jouw telefoon niet mee naar boven nemen, dus ik óók niet. Twee uur schermtijd is voortaan de max, voor kinderen én volwassenen. Wat zullen we een tijd overhouden!

Wat zijn de regels voor schermtijd bij jou in huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *