Categorieën
Geld

De hypotheek: ons startpunt

Zoals beloofd wat meer informatie over onze hypotheek. Best spannend om hier een artikel over te schrijven, en tegelijkertijd ook weer niet. Ik heb je vorige week al opgebiecht hoe het stemgeluid van Monty Don mij tot rust brengt. Wat kan er persoonlijker zijn dan dat?

Maar toch is het wel ongebruikelijk om over de hoogte van je hypotheek te praten. Nog steeds. Wij zijn begonnen met aflossen nadat we websites en boeken lazen van andere aflossers. Dat is al geruime tijd geleden: de grootste aflosgoeroe (als je het mij vraagt) was Gerhard Hormann en zijn blog is inmiddels niet meer zo actief, want hij is al lang en breed van zijn hypotheek af. Veel schrijvers en bloggers zijn in zijn voetsporen getreden en geven online openheid over hun hypotheek, maar “in het echte leven” wordt er toch nog niet veel over gesproken. Het voelt dus wel een beetje als met de billen blootgaan. Hier gaan we dan!

Ik schreef eerder al dat mijn man en ik gingen samenwonen in een appartementje in 2002. Dat huurden we. De huizenmarkt was toen net zo krap als nu, huizen waren duur, en wat wij wilden (minimaal drie slaapkamers) was voor ons onbetaalbaar. Niet zo gek, want ik studeerde nog.

In 2005 hoorden we dat er nieuwbouwwoningen voor starters gebouwd zouden worden in onze woonplaats. We schreven ons in voor de loting en we hadden geluk: we waren ingeloot voor de woning van onze eerste keuze. Een hoekwoning met een kale verkoopprijs van €210.000. Daar kwamen nog wat kosten bij voor een keuken, vloer, dakkapel en vaste trap, het totaal werd €222.500. Maar let op: ik studeerde nog stééds! In die tijd waren de eisen om aan een hypotheek te komen echter nog een stuk minder streng. Ik deed een academische opleiding en de verwachting was dat ik wel snel een baan zou vinden. Mijn vader was daarnaast bereid om garant te staan (dat kon toen nog, een zogenaamde “generatiehypotheek”) en zó hadden we zonder moeite een hypotheek geregeld.

Om de maandlast voor ons betaalbaar te houden, was de hypotheek voor ongeveer de helft aflossingsvrij, en voor de andere helft werd een spaarpolis afgesloten. Op dat moment hebben we er geen moment over nagedacht wat dat eigenlijk precies betekende. Wij waren alleen maar heel blij met ons huis in wording! De algemene voorwaarden die je op de foto ziet heb ik destijds ongelezen in een mapje gestopt.

Gelukkig vond ik al snel een baan toen ik afstudeerde in 2005.
In 2006 konden we de woning betrekken en vrij vlot besloten we om nog een aanbouw te plaatsen. Kosten: rond de €20.000. Dat geld hadden we niet liggen, maar inmiddels werkten we allebei fulltime. We konden dus prima bij de bank terecht om nog een bouwdepot af te sluiten voor dat bedrag (en meteen de hoofdelijke aansprakelijkheid van mijn vader te laten doorstrepen, nu de garantstelling niet meer nodig was).

Zo eindigden wij als jonge twintigers in 2007 met een hypotheek van in totaal €242.500: ongeveer €1350 bruto per maand wat neerkwam op een maandlast van een goede €1000 netto. Dat was op dat moment een aanzienlijk deel van ons maandelijkse inkomen, maar destijds werd daar eigenlijk nauwelijks aandacht aan besteed en was het nog erg makkelijk om een tophypotheek af te sluiten. Wij hadden geen zorgen, waren erg blij met ons huis en over aflossen hadden we nog nooit nagedacht. Hoe dat veranderde, vertel ik een andere keer 😉

2 reacties op “De hypotheek: ons startpunt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *