Categorieën
Gezondheid Gratis genieten Mijn tuin

In blijde verwachting

Nee, geen baby meer hier in huis, daar gaat dit artikel niet over 🙂

Maar tóch in blijde verwachting. Een beetje dan.

Deze week is het pakket maatregelen weer een beetje verzwaard, om de tweede golf besmettingen in de coronacrisis het hoofd te bieden. Makkelijk is het inmiddels niet meer. Vóór- en tegenstanders, zorgmedewerkers en horecabazen, complotdenkers en struisvogels: we hebben het allemaal moeilijk. De meerderheid van de mensen ervaart inmiddels meer stress door corona. Google er maar eens op en je vindt allerlei artikelen, bijvoorbeeld deze, waar zelfs 72% van de deelnemers aan de poll aangeeft meer stress te ervaren.

Ik vind het zelf ook steeds lastiger. Niet omdat ik die kroeg of dierentuin nou zo ontzettend mis, maar vooral omdat het zo’n langdurige, uitzichtloze situatie lijkt te worden. Er zijn veel tips online te vinden over hoe je hiermee om kunt gaan. In het artikel hierboven schrijft een vakgenoot van mij daarover. Maatregelen in acht nemen, niet teveel het nieuws volgen, een gezond dagritme aanhouden, afleiding zoeken. En ook: kijken naar wat er allemaal wél kan. Die spreekt mij natuurlijk het meeste aan 😉

En wat er wél kan, dat is nu allemaal wat minder groots en meeslepend. Geen dancefeesten of festivals. Geen buitenlandse reizen. Zelfs geen pretpark of biertje in de kroeg. Dus we moeten het echt in de kleine dingen zoeken.
Voor mij is de tuin zo’n klein ding. Letterlijk, want groot is onze tuin niet, maar dat maakt voor de werking niet uit. Buiten zijn is sowieso gezond, maar het wroeten met mijn handen in de aarde ervaar ik als bijna therapeutisch. Voor mij is in de tuin werken de beste manier om mindfulness te beoefenen. Tijdens ademhalingsoefeningen of meditaties blijven mijn gedachten altijd alsnog alle kanten op schieten, maar met mijn handen in de aarde is er weldadige rust in mijn hoofd. Helaas naderen we echt de periode waar vorst aan de grond het tuinieren onmogelijk maakt. Gelukkig zijn er dan altijd nog de vele oude afleveringen van Gardeners’ World op Youtube. De geruststellende stem van Monty loodst mij wel door die lange winter heen. Samen met het vooruitzicht op het opkomen van de eerste bloemetjes in de tuin: de sneeuwklokjes, die de belofte van lente met zich meebrengen. Dat kan ik nu wél: ik poot nog wat meer bloembolletjes, zodat ik iets heb om naar uit te kijken.

Wat zijn de kleine dingen die in jouw leven nu wél kunnen? Hoe klein het ook is en hoe betekenisloos het ook lijkt in het grote geheel: als jij er blij van wordt dan is het goed. Doe daar maar wat meer van <3

Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *